Tygodnik Ciechanowski

Sobota, 19 sierpnia 2017

Elektroniczne wersje bieżących i niektórych archiwalnych wydań "Tygodnika" dostępne są na portalu eprasa.pl

Pszczoły czują się lepiej w mieście niż na wsi

03.08.2017 18:37:30

O swoim pszczelarskim hobby, ulach w mieście, miodobraniu i widmie choroby, która może dotknąć pasieki w powiecie ciechanowskim w rozmowie z Wandą Kołakowską, wiceprezes Powiatowego Koła Pszczelarzy w Ciechanowie oraz hobbystą, pszczelarzem hodującym od ośmiu lat pszczoły na dachu własnej firmy Krzysztofem Petrykowskim.

* Stowarzyszenia ekologiczne alarmują, aby ratować pszczoły. Podobno, jak ich nie będzie, to i nas – ludzi – też nie.

Krzysztof Petrykowski.: – Einstein twierdził, że jeśli z ziemi zniknie pszczoła, człowiekowi pozostaną tylko cztery lata życia. Nie wiem, czy to prawda, ale dbanie o środowisko jest obowiązkiem każdego. Pszczoły są pożyteczne. Wiosną w jednej pszczelej rodzinie jest około 20 tys. pszczół, a w sezonie nawet 70 tys., z czego połowa pracuje na zewnątrz ula.
Wanda Kołakowska: – One nie tylko zbierają nektar, ale co ważne – zapylają.


* Które miody klienci najchętniej kupują? I czy w ogóle wiedzą, co kupują?

W.K.: – Muszę przyznać, że klienci mają coraz większą świadomość. My pszczelarze też sporo wypracowaliśmy w tej kwestii, nawet przez dystrybuowane ulotki. Czasem ludzie przychodzą i wiedzą, czego chcą, niekiedy podpowiadamy, doradzamy. Z doświadczenia powiem, że chyba lipowy cieszy się największym zainteresowaniem. Rzepakowy jest jasny, szybko się krystalizuje, jest mniej aromatyczny. Gryka jest z kolei ciemna, ostra i trzeba ją po prostu lubić.

* A te magiczne i uzdrawiające właściwości miodu, który działa na drogi oddechowe, serce czy układ trawienny, to mit czy prawda?

W.K.: – Zdecydowanie miody mają właściwości zdrowotne w zależności od rodzaju. Każdy miód jest dobry.
K.P.: – Dodam, że polecam miód do słodzenia zamiast cukru.  Lipowy jest bardzo dobry na przeziębienia, rzepakowy na problemy krążeniowe, bo obniża ciśnienie. Akacjowy zalecany jest dla cukrzyków, bo ma niski indeks glikemiczny.

* Gdzie najlepiej kupować miód?

W.K.: –Miód przede wszystkim powinno się kupować u zaufanego pszczelarza.
K.P.: – Wtedy można od razu zareklamować, jeśli nie spełnia naszych oczekiwań albo jeżeli zobaczymy coś niepokojącego. Nie pozna się miodu, jak się go nie posmakuje. Jedliśmy nie jeden miód i wiemy, jak on powinien smakować i jaką ma mieć konsystencję. Oprócz tego, że każdy jest słodki, to ma własne cechy.

Cały wywiad w TC z 1 sierpnia br.

autor: kak

Komentarze Internautów (0)dodaj komentarz

Na razie nikt nie skomentował tego artykułu, aby wziąć udział w dyskusji, należy dodać komentarz