Tygodnik Ciechanowski

Czwartek, 23 listopada 2017

Już teraz zamów e-prenumeratę Tygodnika Ciechanowskiego na: http://eprasa.pl/news/tygodnik-ciechanowski. W e-prenumeracie taniej !

Mazowsze w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

17.09.2008 16:55:23

Największa impreza rolnicza - X Dożynki Województwa Mazowieckiego, odbyła się w tym roku w Zwoleniu. W poprzednich latach gospodarzem dożynek wojewódzkich były m.in. Płońsk i Maków Mazowiecki. Tegoroczne plony na Mazowszu szacuje się na około 2,6 mln ton, podobnie jak w 2007 r.


- Uroczyste obchody święta plonów to podziękowanie rolnikom z Mazowsza za ciężką pracę – mówił marszałek Adam Struzik.


Województwo mazowieckie jest największym w kraju i skupia najwięcej ludności rolniczej. Pod względem liczby gospodarstw rolnych zajmuje drugie miejsce w kraju, zaś pod względem wielkości  – 10.


Z roku na rok przybywa nam produktów regionalnych, które zyskują certyfikaty i zdobywają nagrody. Podczas dożynek województwa mazowieckiego zakończył się regionalny etap VIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów". Jego organizatorami są Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.


W tegorocznej edycji wprowadzono po raz pierwszy kategorię dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur.


W drugim etapie konkursu krajowa kapituła wybiera zwycięzców spośród produktów nominowanych w regionach. Podczas targów Polagra Farma w Poznaniu (4 października) odbędzie się uroczyste wręczenie nagrody „PERŁA 2008".




Więcej w numerze 37 z 9 września 2008 r.


autor: MAŁGORZATA BARWICKA

Komentarze Internautów (0)dodaj komentarz

Na razie nikt nie skomentował tego artykułu, aby wziąć udział w dyskusji, należy dodać komentarz